Antenner

 

Vanlig dipol antenn. En riktningskänslig antenn som är lätt att bygga. De två spröten görs av tunna metallrör eller stavar. Tjockleken på dessa rör är inte kritisk. Om de görs riktigt grova blir antennen lite mer bredbandig. Rören fästes på en plastplatta som även håller fast koaxialkabeln med t.ex. ett spännband. Antenner för lägre frekvenser tillverkas av stålvajer som hängs upp med isolatorer i ändarna.

 

Kubantenn som enligt uppgifter jag fått skall ha en impedans på 75 Ohm.

Den byggs av koppartråd som spänns upp på en ram av träkors. Den bakre reflektorn skall vara ett kortslutet varv. Antennen är mest riktningskänslig framåt. Hur bra ståendevåg förhållanden den har, vet jag ej, men det går att justera lite med avståndet mellan det drivande elementet och reflektorn.

 

Loop antenn. En riktningskänslig antenn som är en närmast ren resistiv belastning på 300 Ohm om de angivna måtten följs. Om apparaten som den skall anslutas till ej är avsedd för en 300 Ohm antenn (bandkabel ingång) så skall den anslutas med en balun på 300:75 Ohm till en 75 Ohm koaxialkabel. Den blir då ej lika bredbandig eftersom balunen har en begränsad bandbredd. Antennen tillverkas av ett metallrör. Om det är svårt att hitta ett tillräckligt stort rör (50 mm Ø vid 100 MHz) så kan man använda ett smalare rör men antennen blir då inte en rent resistiv belastning och får en annan impedans. Om man gör så får antennen en impedans på ~ 400 Ohm och ger ett betydande ståendevåg förhållande men kan fortfarande fungera "skapligt". Men gör aldrig röret smalare än så.

 

Balun 300:75 Ohm. En impedans transformator som anpassar en obalanserad 75 Ohm kabel till en balanserad ut/in signal på 300 Ohm. Böj inte balunens kabel så kraftigt som ritningen visar.

 

Bredbandig skiv-kon antenn. Denna antenn kan ha ett förhållande mellan högsta och lägsta frekvens på upp till 10 ggr. En utmärkt antenn om man vill lyssna eller sända på flera band utan att fylla taket med flera antenner. Det är naturligtvis svårare att få ett bra ståendevåg förhållande över hela frekvensområdet med en sådan här antenn än med en avstämd antenn för varje band. Men den är ändå intressant för den som vill ha "allt i ett".Tips om hur avståndet mellan skivan och konen kan göras justerbart. Antennen blir dessutom mer vädertålig.

OBS! Skala av ytterhöljet tillräckligt långt ned så skärmen blir tillräckligt flexibel för att följa med vid justeringen så att konen inte blir hängande i den.

________________________________________________________________________________

 

Koaxial dipol. En lättillverkad rundstrålande antenn som är enkel att ha med sig när man är ute i "bushen". Den består helt enkelt av en 75 Ohm koaxialkabel som man har krängt tillbaka skärmen över ytterisoleringen så att den bildar det ena sprötet på en dipol medans mittledaren är toppsprötet. Antennen hängs sedan upp, med ett snöre från antenntoppen, i närmaste träd.
Tillbaks till Elektronikhörnan